Kamu Yönetim Uzmanı, Araştırmacı, Koleksiyoner, Yazar ve Yayıncı. 17 Nisan 1964 yılında Eskişehir’de dünyaya gelmiştir. Aslen Kayseri’nin Kıranardı mahallesindendir. İlkokul eğitimini Diyarbakır’da, ortaokulu eğitimini Kayseri’de ve lise eğitimini Mersin’de tamamlamıştır. Lisans eğitimini, 1987 yılında Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olarak tamamlamıştır. Askerlik sonrası 1990 yılında Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve başlamıştır. 2023 Mart ayından itibaren Kayseri Melikgazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden görev değişikliği yapılarak, Kayseri Melikgazi Belediyesi Müze Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.
Kitap okuma sevgisi ve alışkanlığını küçük yaşta, babası İsmail Yaman’dan edinen Faruk Yaman, Kütüphanesi’nin temelini de büyük bir kitap kurdu olan İsmail Yaman’ın kitaplığından almıştır. Kitap okuma, biriktirme, arşivleme Yaman ailesinin en büyük mirasıdır. Dolasıyla, kütüphane ve koleksiyonerlik bir bakıma Faruk Yaman’a miras kalmıştır. Faruk Yaman’ın babası İsmail Yaman’dan aldığı bir diğer miras ise eğitim, bilim ve akılcılığa önem verip ve üniversite eğitimini tamamlama kültürüdür. Tüm bu miraslar, sonraki kuşaklarda da bu miras olarak devam etmiştir.
Babasının mesleği gereği birçok ilde bulundu. Her yaz Kayseri’ye gelir Kıranardı’nda kalırdı. Tatilini baba ocağında, kitap okuyarak ve Kayseri ve civarını gezerek geçirirdi. Üniversite yıllarında yaşadığı bu tatiller Kayseri’ye duyduğu merakı ve sevgiyi artırdı. Her gittiği yerden Kayseri kitaplarını ve belgelerini almaya, incelemeye ve okumaya özen göstermeye başladı. Bu birikim zaman içerisinde bir koleksiyona dönüştü.
Kütüphanenin kurulmasına vesile olan babası İsmail Yaman’dan sonra Faruk Yaman, Kayseri hakkında kitap, broşür, fotoğraf veya bayram kartpostalı toplamaya başladı. Zaman içerisinde Faruk Yaman Kütüphanesi’ni zengin bir kitaplığa dönüştürdü. Topladığı kitaplar içinde özellikle Kayseri konulu kitapların çeşitliliği ve çokluğu ile büyük ölçekte Kayseri’nin “HAFIZA MERKEZİ” oldu. Faruk Yaman, şehir arşivciliği konusunda uygulama açısından, Türkiye’de bir örnek oluşturdu.
Kayseri Enstitüsü adı atında konusu Kayseri olan 25 eserin basılmasına doğrudan katkı vererek, Kayseri’de daha önce yaygın olmayan yazılı kültüre katkı sağladı.
Faruk Yaman Kütüphanesi ilk etapta; Melikgazi’nin şirin ve yeşillikler içerinde bir vadide kurulmuş olan Kıranardı bölgesinde bağ evindeydi. Ancak Kütüphane yeri dar gelince Kütüphane Kılıçaslan Mahallesinde bir daireye nakledildi. Kütüphaneyi oluşturan kitaplar ve belgelerden oluşan arşiv bu adımda tasnif edildi. Kayseri Kitapları için ayrı bir bölüm oluşturuldu. Böylece Faruk Yaman Kütüphanesi bir manevi mirasa dönüştü. Miras yeni değil aksine her geçen büyüyen, genişleyen ve kurumsallaşmaya doğru giden bir merkez olma yolundadır.