Faruk Yaman Kütüphanesi’nde,
70.000‘in üzerinde kitap,
1.654 adet Osmanlıca Kitap,
10.000 Civarında Osmanlıca belge bulunmaktadır.
Türkiye’de birçok kurum ve kuruluşun, Üniversitelerin kütüphanelileri mevcuttur ancak ülkemizde özel kütüphane ye pek rastlanmaz hatta yok gibidir. Göçebe toplumundan gelen Türk Milleti yaşam kültürünü daha çok sözlü olarak türkülere, ağıtlara yansıtmıştır. Anadolu’ya yerleşimden itibaren yapı olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşan toplum, aynı zamanda asker ocağı olarak toplumda yerini almıştır. Bu yapı içerisinde Avrupa’da var olan Aristokrat yapı Anadolu’da kendine yer bulamamıştır.
19. yüzyılın sonlarından sonra yazarlar, düşünürler ve gazetecilerin kendi imkânları ile özel kütüphaneleri oluşturma çabaları vardır. 20. Yüzyılda da pek rastlanmayan özel kütüphanelere ancak son yıllarda üniversitelerin gelişmesi yayılması ve artan araştırma talepleri ile özellikle yerel bilgiye ve yazılı kaynaklara yönelmesi ile özel kütüphanelerin oluşmasına vesile olmuştur. Özellikle Şehir Hafıza Merkezleri ile şehir kitapları önem kazanmıştır.
Devlet arşivi, şehir müzeleri, şehir kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri hep merkezi idarenin yönlendirmesi, sahip çıkması, yapılandırması ve kurumsallaştırması ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Bunların yanında bölgeye benim gibi kendi şehirlerin bilgi ve belgelerini biriktiren, koruyan, muhafaza eden, derleyen ve bunları paylaşma yoluna giden bireyler var. Ben Faruk Yaman şehir arşivciliğini uygulayan iyi bir örneğim.
70 bini aşkın bir eser ile Faruk Yaman Kütüphanesi Anadolu içinde nadirdir ve nadir olduğu gibi ilklerin içinde yer alan bir kültür merkezidir. İçerisinde her türlü konunun yer aldığı bir kütüphanede, birçok dilde eser ile özel koleksiyonların yer alması farkı bir ayrıcalık tanımıştır. Şu anda bile Kayseri’nin kültür misyonuna ayrı bir değer katmaktadır.
70 bin kitap içerisinde her türlü kaynak, eser, kitap, ansiklopediler ve süreli yayınlar yer almaktadır. Tarih, Edebiyat, Turizm, Ekonomi, Yönetim, Şehir kitapları, Hukuk, Roman, Hikâye, Yabancı Dil kitapları, Tarım, Çevre, Sözlükler, Din kitapları, Ansiklopediler, Biyografiler ve buna benzer her konuyu içermektedir.
Bu kütüphanede içerisinde 1654 adet Osmanlıca eser de bulunmaktadır. Konu tasnifi tam yapılamayan bu eserler ayrı bir yerde muhafaza edilmektedir. Yine birçok belge, doküman, 10000 civarında Osmanlıca belge, Cumhuriyetin ilk yıllarına ait belgeler, fotoğraf, bayram kartları, plaklar, kasetçalar, videokasetler, VHS kasetler, CD’ler, VCD’ler ve DVD’ler bulunmaktadır.
Faruk Yaman Kütüphanesi, kitap okuyan bir ailenin, mütevazı kütüphanesiyken zaman içerisinde büyümeye başladı. Hal bu olunca Faruk Yaman Kütüphanesi genel bir kütüphane yanında, kütüphaneye değer katması için bir konuya özelleşmeye kararı verilmiştir. Kayseri’de basılmış ve Kayseri’yi anlatan eserler için yapılmış daha öncesinde, bu kadar büyük ölçekte bir çalışma yapılmadığından, Faruk Yaman Kütüphanesi özel tema olarak “Kayseri” başlığını almıştır. Böyle bir kararın alınmasından sonra, konusu Kayseri olan ve yayınlanan tüm basılı eserlerin satın alınmasına karar verilmiştir. Bu kararla birlikte kütüphane zenginleşmeye ve koleksiyon değeri kazanmaya başlamıştır. Bu dönemde ailem ve aile dostlarımın desteği ile son 30 yıldır “Kayseri” konulu kitap, kitapçık, fotoğraf, bayram kartı, plak, kaset, VHS kaset, CD, VCD ve DVD gibi tüm materyallerin kütüphane de yer alması sağlanmıştır.
Faruk Yaman Kütüphanesi, sadece Türkçe olarak yayınlanmış eserleri değil; İngilizce, Almanca, Fransızca, Ermenice, Rumca, İtalyanca, Arapça eserlerde satın alınarak kütüphaneye kazandırılmıştır. Bu çalışma zaman içerisinde ülkemizde yer alan hatırı sayılır müzayede satış firmalarında tanınmasına, irtibat kurulmasına, yeni birçok sahaf ve koleksiyoner ile tanışılmasına ve dostluk kurulmasına vesile olmuştur.
Kayseri ile ilgili bir eser arandığı vakit, ilk akla gelen isim zamanla Faruk Yaman olmuştur. Birçok çevrede eser hakkında bilgi alınmak için iletişime geçilmeye başlamıştır. Bu yılların birikimi ile oluşan bir olgudur. Bu alanda faaliyet gösteren müzayede firmaları, salonları ve sahafları, koleksiyonler tarafımca bilindiği gibi yine o alandaki insanlar da Faruk Yaman’ı tanımaktadır.