Kayseri’nin tarihini, kültür birikimini, sanatını, edebiyatını, turizm ve ören yerleri ile ekonomisini araştırmayı, tanıtmayı ve baskılı eser haline getirerek gelecek kuşaklara belge bırakmayı kendisine görev bilen bir dernek kuruldu.
Amatör ruh ve heyecanı ancak profesyonel ve etkin bir ekip ile “Bilgimizle, Birikimimizle ve Yüreğimizle, Kayseri için” sloganı ile yola çıkan KAYSERİ ENSTİTÜSÜ DERNEĞİ etkinlikler zincirine başladı bu etkinliğe 25 adet Kayseri ile ilgili kitapların basımını gerçekleştirdi.
Faruk Yaman öncülüğünde ve bir grup Kayseri kültür ve sanat insanı tarafından kurulan dernek ilk eserini dernek tüzüğünü basarak yayın hayatına başladı.
Dernek olarak, Kayseri Park Alışveriş Merkezinde Kayseri Eski Fotoğrafları Sergisi ile Erciyes Üniversitesi İktisat Fakültesi Sergi Salonunda Kayseri Kitapları Sergisini açarak kamuoyu oluşturuldu. Dernek tüzüğünü bir kitapçık halinde basımını gerçekleştirilmesi ile başlanılan kitapların basımı ile Kayseri kültür ve sanatına katkı sağlandı. Sonuç olarak Enstitü tarafından tüm giderleri Faruk Yaman tarafından karşılanan basılı eserleri, etkinlikleri ve araştırmaları ile Kayseri’ye yön veren, ışık tutan bir merkez haline geldi.
Enstitü olarak büyük bir arşive sahip olup, bu açıdan Kayseri ile ilgili her çalışma, araştırma, oluşum gibi bir etkinlikte merkez oldu. Enstitü bünyesinde 1850 yıllarından başlayan ve günümüze kadar Kayseri hakkında yayınlanmış 10.400 civarında İngilizce, Fransızca, Almanca, Osmanlıca ve Türkçe dillerinde Kayseri Kitapları Koleksiyonu yer almaktadır. Ayrıca çok özel, gerçek ve orijinal Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait Kayseri Eski Fotoğrafları ile Kayseri Bayram Kartpostalları koleksiyonu, yine konusu Kayseri olan pul, plak ve CD koleksiyonlarının mevcuttur.
Bu oluşum ile yeni bir ses, heyecan, açılım ve etkinlikler ve basılı eserlerle Kayseri’ye kazandırıldı. Kayseri Enstitüsü şu an bir platform olarak hizmet vermekte ve çalışmalarını devam ettirmektedir.